KRAKOWSKI MICKIEWICZ I ŁUPINY ORZECHÓW
- Szczegóły
-
Opublikowano: poniedziałek, 03, lipiec 2017 10:48
Łupiny orzechów pomogą pomnikowi Adama Mickiewicza – redagowane w tej konwencji newsy obiegły kraj w połowie czerwca. Pomnik faktycznie odzyskał dawny blask – dobiegła właśnie końca konserwacja monumentu.
Była to pierwsza od niemal 20 lat tak kompleksowa renowacja. Do czyszczenia figury wieszcza użyto spreparowanych łupinek orzechów arachidowych. Renowacja kosztowała 78 tysięcy złotych. Konserwację i techniczną restaurację pomnika wieszcza przeprowadziło wybrane w przetargu konsorcjum dwóch firm: „Renovatorium” z Krakowa i „Veridian” z Warszawy. Przedsięwzięcie wymagało sporo pracy, bo na fragmentach kamiennych widoczne były zielone zacieki, powstające przez wypłukiwanie brązu z rzeźby. Nie obyło się też bez likwidacji drobnych ubytków w kamieniu i fugach. Czyszczenie zabrudzonych elementów kamiennych i figur z brązu wykonano w technologii sprężonego powietrza z użyciem sproszkowanych łupin orzechów arachidowych, jak w przypadku Pomnika Grunwaldzkiego, gdzie kamienne elementy cokołu zostały oczyszczone z ciemnych zabrudzeń za pomocą pary wodnej i związków chemicznych, a tylko miejscami metodą piaskowania.
Pomnik Adama Mickiewicza dłuta Teodora Rygiera odsłonięto w 1898 roku. Na wysokim cokole znajduje się figura poety, a poniżej na stopniach u jego stóp umieszczone zostały postacie symbolizujące: Ojczyznę, Naukę, Męstwo i Poezję. Na cokole widnieje dedykacja: „Adamowi Mickiewiczowi Naród”. Architektoniczną dekorację wokół pomnika zaprojektował Tadeusz Stryjeński.
Prace zakończono przed lipcową sesją Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO w Krakowie.
Oprac. KC
Fot. wikipedia.org