KUCHNIA Z KAMIENIEM W TLE
- Szczegóły
-
Opublikowano: wtorek, 24, grudzień 2013 20:49
W okresie świąt zwracamy szczególną uwagę na gustowne nakrycie stołu. Kamień na stole? Epoka kamienia w kuchni już się narodziła.
Jeżeli dotąd gorące kamienie kojarzyły się wam tylko z masażem w gabinecie kosmetycznym, tudzież z ciepłem kominka - pora rozszerzyć gamę przyjemności.
W kuchni francuskiej na stole króluje łupek jako element dekoracji stołu. Jeszcze bardziej zaskakującym pomysłem może się pochwalić jedna z katowickich restauracji. Dobra wołowina + gorący kamień to znak rozpoznawczy nowego kulinarnego miejsca na mapie Katowic. Restauracja Cooler Food znajduje się na popularnej ulicy Mariackiej, w samym centrum miasta. Wykorzystano do tego podwórko jednego z klubów, które zostało zadaszone i wyposażone w grill i stoliki. Niewiele restauracji bowiem podaje potrawy na gorącym kamieniu. Najczęściej w tak efektowny sposób kamień wykorzystuje się np. na potrzeby wypiekania pizzy.
Dla katowickiego klubu zaprojektowano specjalne zestawy do podawania steków - gorące kamienie lawowe czekają, by podać na nich polską, wyselekcjonowaną wołowinę. Skwierczące kawałki mięsa można w dowolnym momencie zdjąć z kamienia w zależności od preferencji wysmażenia, dopiekać je po kawałeczku, maczając w domowej roboty sosach i obsypywać solą. Smacznego!
Oprac. KC
Fot: Marek Galica